Ekologiczny każdego dnia

lip 26, 2024

Nasze codzienny wybory i podejmowane decyzje wpływają na środowisko.

O sposobach jak być eko we własnym domu dowiadują się uczestnicy warsztatów realizowanych w ramach projektu Włocławskie Centrum Edukacji Ekologicznej dla zrównoważonego rozwoju i ochrony środowiska w kujawsko-pomorskim, dofinansowanego  ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej oraz Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Toruniu w ramach Programu Regionalnego Wsparcia Edukacji Ekologicznej.

ZAKUPY:

  • Lista (uzupełniana systematycznie, przez cały tydzień pozwoli zaoszczędzić czas i pieniądze. Może to być lista zawieszona w domu, może być aplikacja na telefon komórkowy.
    Tyle ile potrzeba. Czy rzeczywiście potrzebujemy 6 + 1 gratis? Czy każdego tygodnia musimy kupić 5 kostek margaryny? Czy zużyjemy kilogram pieprzu nim straci on swoje właściwości?
  • Torba na zakupy i inne pojemniki. Warto mieć kilka toreb wielokrotnego użytku (różne rozmiary, rożne materiały), które pozwolą zapakować nasze zakupy. Na owoce i warzywa polecam woreczki z siateczki (firanki, bawełny) oraz własne pojemniki na sałatki, mięso, wędlinę.
  • Unikaj paczkowanej żywności, jednorazowych torebek.

PLANOWANIE

  • Planowanie posiłków bardzo ułatwia robienie zakupów. Jeśli wiemy co będziemy jeść w najbliższym tygodniu nie tylko kupimy potrzebne składniki ale także unikniemy kupowania tego co zbędne. Ile razy zdarzyło się wam, że nie mogliście zrobić 2-3 potraw bo do każdej czegoś brakowało?
  • Bardzo pomaga własny przepiśnik lub inna książka kucharska. Możecie podzielić przepisy na kilka grup: śniadania, przekąski, dania z makaronem, desery, zupy, dania na wynos.

SPOŻYWCZY RECYKLING

  • Idealnie sprawdzają się tutaj zapiekanki, pizza, itp.
  • Lekko zwiędnięte warzywa można wykorzystać do zupy.
  • Z dojrzałych owoców można zrobić dżem.